Tuesday, January 27, 2015

Metabolinen oireryhmä (MBO)

Metabolinen oireyhtymä on aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa. Sen aiheuttaa keskivartalolihavuus perinnöllisesti alttiille
henkilöille. Oireyhtymä on kyseessä, jos vyötärön ympärys ylittää miehellä 94cm ja naisella 80cm. Lihavuus aiheuttaa:

·         Veren triglyseridien määrän kasvamista
·         Veren HDL-kolesterolin eli hyvän kolesterolin määrän pienentymistä
·         Verenpaineen kohoamisen
·         Häiriintyneen sokeriaineenvaihdunnan (esimerkiksi suurentunut verensokeri tai diabetes)

Jos henkilöllä esiintyy lihavuutta ja lisäksi vähintään kaksi yllämainituista ongelmista, hänelle voidaan todeta metabolinen oireyhtymä.
Näillä kriteereillä metabolinen oireyhtymä on yli kolmasosalla aikuisista suomalaisista miehistä ja naisista yli neljäsosalla. Monilla henkilöillä voidaan todeta kaikki häiriöt, toisilla vain osa niistä.

Metaboliseen oireyhtymään kiinnitetään siksi huomiota, että siihen liittyy selvästi suurentunut valtimotaudin riski. Henkilöillä, joilla on todettu metabolinen oireyhtymä, keskimääräinen sydän- ja verisuonisairauksien vaara on 2 - 3 kertaa suurempi kuin terveillä.
Sairauksien riski riippuu metabolisen oireyhtymän vaikeusasteesta. Henkilöllä, jolla verenpaine, veren rasva-arvot ja veren sokeriarvot ovat vain lievästi epänormaalit, riski on keskimääräistä riskilukua pienempi. Jos arvot ovat huomattavasti "pielessä", riski on keskimääräistä suurempi.

Koska metabolinen oireyhtymä johtuu rasvan kertymisestä vatsaonteloon ja maksaan, laihduttamalla voidaan tehokkaasti vähentää metabolisen oireyhtymän kaikkia häiriöitä. Laihduttamalla rasvakudos vähenee enemmän vatsaontelosta kuin ihon alta. Vyötärön kapenemisen myötä verensokeri laskee, hyvä kolesteroli nousee, veren triglyseridi-arvo laskee ja verenpaine alenee.
Myös liikunta yksinään ilman laihtumista normaalistaa metabolisen oireyhtymän häiriöitä. Tehokkainta on laihduttaminen siten, että samalla lisää liikuntaa.

No comments:

Post a Comment