Monday, February 9, 2015

Ravinnon uhkat terveydelle

Miksi pikaruoka on haitallista?

Vaikka useimpien mielestä pikaruoka onkin hyvää, se aiheuttaa useita terveydellisiä haittoja. Se voi muun muassa johtaa lihavuuteen, kolesteroliarvojen nousemiseen ja korkeaan verenpaineeseen. Pikaruoka on viime vuosina yleistynyt paljon. Tähän vaikuttaa myös monimuotoinen pikaruokien mainonta mediassa. Jos pikaruokaa syö jatkuvasti, pelkästään muutama annos viikossa saattaa johtaa vakaviin terveydellisiin haittoihin pitkällä aikavälillä.
       Pikaruoka sisältää usein paljon suolaa ja epäterveellisiä rasvoja. Nämä eivät ole ihmiselle hyväksi. Pikaruoka sisältää erittäin vähän ihmiselle tärkeitä ravintoaineita. Esimerkiksi vitamiinien saanti vähenee. Ravintoaineiden vähäinen saanti heikentää vastustuskykyä huomattavasti, mikä puolestaan altistaa erilaisille sairastumisille.
Lisäaineita kannattaa välttää

Nykyisin Suomessa yhä useampi ruoka sisältää lisäaineita. Lisäaineilla ei saa peittää elintarvikkeessa olevaa virhettä. Lisäaineryhmä, joka ei paranna ruoan säilyvyyttä, on useimmissa tapauksissa haitallinen terveydelle. Vaikka kaikki lisäaineet eivät olekaan haitallisia, ne voivat silti aiheuttaa yliherkkyysoireita sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Tutkimuksissa on todettu, että lisäaineiden yhteisvaikutus on moninkertainen verrattuna yksittäisiin lisäaineisiin.
       Yleisimmät lisäaineiden haitat ovat yliherkkyysoireita. Esimerkiksi aspiriinille yliherkät voivat reagoida säilöntäaineina käytettyihin happoihin. Astmaatikollehankalia säilöntäaineita taas ovat rikkidioksidi ja sulfiitit. Jotkut voivat oirehtia myös makeisten atsoväreistä.
       Lisäaineen käyttö elintarvikkeissa on kielletty, mikäli sitä ei mainita säädöksissä. Lisäaineet merkitään elintarvikepakkauksissa ns. E-koodilla.

No comments:

Post a Comment