Monday, December 7, 2015

Syömishäiriöt


Yleistä:
Syömishäiriöllä tarkoitetaan tiloja, jossa nuori määrittelee itsensä pääasiallisesti syömisen ja ruumiin painon/koon kautta: ruuasta tulee tapa säädellä kehon ulkonäköä. Syömishäiriöt ovat yleisempiä tytöillä kuin pojilla ja alkavat yleensä nuoruusiässä. Syömishäiriöstä potilas kertoo harvoin itse. Yleisimpiä syömishäiriöitä ovat laihuushäiriö (anorexia) ja ahmimishäiriö (bulimia).
Laihuushäiriön voi laukaista traumaattiset kokemukset, perinnölliset tekijät, harrastukseen liittyvä tarvittava laihuus. Laihuushäiriön omaava potilas kokee itsensä lihavaksi, pelkää voimakkaasti lihoamista

Laihuushäiriö (anorexia):
Oireet:
Laihuushäiriöstä kärsivä pelkää paniikinomaisesti rasvakudoksen kertymistä ja lihavuutta.
Laihuttamisen aiheuttama nälkiintyminen lisää syömishäiriötä ylläpitävää masennusta ja ruokaa koskevia pakkoajatuksia. Usein laihuushäiriöstä kärsivät ovat ilottomia, kärsivät ärtyisyydestä, masennuksesta ja unettomuudesta. Tyypillisiä oireita ovat rasvaisen ja kaloripitoisen ruoan välttäminen, usein ruokana ovat ainoastaan vihannekset ja hedelmät.
Laihtumiseen liittyy kuukautisten poisjäänti tytöillä. Laihtuminen lisää myös osteoporoosin vaaraa. Myös monia muitakin psyykkisiä ja fyysisiä oireita todetaan voimakkaasti laihtuneella potilaalla. Vain noin puolet toipuu hoidosta täysin.

Hoito: Lääkehoidosta ei yleensä ole hyötyä, ellei potilas kärsi samanaikaisesta vakavasta masennustilasta.
Hoito tapahtuu yleensä avohoidossa, mutta tarvittaessa myös sairaalassa. Hoidon ja kuntoutumisen kannalta on tärkeää, että laihuushäiriöstä kärsivä ei eristäydy ystävistään ja läheisistään.


Ahmimishäiriö (bulimia)
Bulimialla tarkoitetaan ruoan ahmintakohtauksia. Bulimialle tyypillistä on runsasenergisen ruokamäärän sylminen lyhyessä ajassa ja siitä koituva tarve oksentaa.
Bulimian saattaa aiheuttaa stressi tai tietyt mielentilat. Sairauden saattaa myös aiheuttaa kauneusihanteet, ruumiinkuvaan tai painoon liittyvät huomautukset tai kiusanteko.
Häiriö on yeisintä murrosikäisillä tytöillä ja nuorilla naisilla. Pelätään voimakasta lihavuutta ja lihoamista. Välttääkseen ahmimiskohtausten aiheuttaa lihoamista, ahmimishäiriöstä kärsivät oksentavat tahallisesti, käyttävät mm. ulostuslääkettä, peräruiskeita tai virtsaneritystä lisääviä lääkkeitä. Muita keinoja ovat myös paastoaminen tai runsas liikunta.
Bulimian seurauksena on mm. hampaiden reikiintyminen, ikenien tulehdukset, sylkirauhasten turpoaminen ja suun haavaumat. Myös jatkuva oksentelu ja lääkkeet saattaa aiheuttaa limakalvon vaurioutumisen, kaliumin puutetta, sydämen rytmihäiriötä ja sydänlihaksen tulehtumista.
Sairaudesta puhuminen, mielihyvää tuottavien harrastusten löytäminen, masennusääkkeiden hankkiminen ja ammattiavun saaminen voi parantaa bulimian. Bulimian itsehoidossa keskeistä on pakonomaisen laihdutuksen lopettaminen, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen ruokailurytmi.Ortoreksia
Ortorexia on syömishäiriö, jonka taustalla on pakkomielteinen halu syödä mahdollisimman terveellisesti.
Tyypillinen ortorektikko saattaa kuluttaa surimman osan päivästään aterioiden suunnitteluun, ruoka-aineiden hankintaan ja ruoan valmistamiseen. Ortorektikot voivat myös yrittää käännyttää ystäviään okeinsyöjiksi, ja he saattavat tuntea ylemmyyden tunnetta ”epäterveellisesti” syöviä kohtaan. Ortorektikko ei yrit syödä mahdollisimman vähän vaan mahdollisimman ”oikein”, tämä voi johtaa anoreksiaan.

Ortorektikon ruokavalio muuttuu rajoittuneeksi ja energia ja ravinteet jäävät saamatta, mistä seuraa puutostiloja.

-Katariina, Viivi ja Anni

No comments:

Post a Comment